onsdag, januari 04, 2012

KOGNITIV BETEENDETERAPI?

Jag har skrivit om den här boken förr, det var längesedan nu, kanske två år sedan, jag minns inte riktigt. Jag vill bara tipsa om den igen, för den tar verkligen upp det som är grunden till ens viktproblem.

 "Varför äter jag fel när jag vet hur jag ska äta rätt? Varför står jag inte emot suget efter att stoppa något i munnen? Varför kan jag inte behålla viktnedgången? Alla bantare som använt sig av olika dieter vet hur svårt det är att gå ner i vikt och behålla viktminskningen.

Det beror på att övervikt i första hand inte handlar om mat utan om självbild, stress och negativa känslor. För att lyckas behöver man därför ta reda på varför man äter fel och få kontroll över sitt ätande. Boken ger dig i 9 steg kunskap om hur du stärker din egen självkänsla, förändrar negativa tankemönster, löser vardagsproblem och förändrar ditt ätbeteende långsiktigt. Du får också hjälp att våga stå för den du är och lyfta fram dig själv på ett positivt sätt. Helt enkelt möjlighet att komma tillrätta med din övervikt en gång för alla. Kostprogrammet innehåller nya, fräscha recept - bra mat som passar hela familjen. Nya forskningsstudier vid Karolinska Institutet visar att bokens metod ger både önskad viktminskning och bestående viktnedgång."

När jag läste den förra vändan förstod jag mer om varför jag har ett problem med maten. När jag började läsa den nu igen så fick jag en större insikt i det. Mina första 15 år med ett viktproblem trodde jag helt ärligt att jag var överviktig för att jag tyckte om mat. Punkt.
Så enkelt är det ju inte tyvärr, det bottnar i något djupare än så, och det är olika för oss alla.

Att gå ner i vikt är det lätta. Att behålla den är det svåra - för det är där det handlar om våra "issues". Om jag bara fick ha ett boktips så skulle det vara det här. "Gå ner i vikt med kognitiv beteendeterapi" av Lisbeth Stare.

4 kommentarer:

Natti sa...

Tack för din peppiga kommentar hos mig idag. Den hjälpte. Kram

Ulle sa...

Tror oxå att nyckeln ligger i att man skall inse att det inte bara är kosten man skall jobba med utan hela problematiken.

Cinderella sa...

Låter som en bok för mig! För mig har "Hjärnkoll på vikten" varit den bok som påverkat mig mest.

emma-isabella sa...

Jag har köpt den..ska börja läsa den imron!
kram